266d3016f12c3b41474a4512f14fee41

RBF digital

Below is a list of articles from the Banking and Finance magazine.

Photo by Jakub Żerdzicki

Inkomensongelijkheid in België: nieuwe inzichten

In het boek "De Paradox van Ongelijkheid in België" wordt de evolutie van inkomensongelijkheid in België nauwgezet in kaart gebracht op basis van bestaande en nieuwe bronnen. De ongelijkheid is niet alleen hoger dan gedacht, sinds de financiële crisis is er ook een einde gekomen aan een decennialange gestage afname van de ongelijkheid.

Photo by Clayton Cardinalli

De toekomst van de industrie in België

Sinds 2023 is de activiteit in de verwerkende nijverheid aan het krimpen en deze bedrijfstak verliest reeds langer aan belang in de Belgische economie. Dat is zorgwekkend, want deze industrie is net de meest productieve.

Photo by Ayadi Ghaith

La FSMA publie des “Congress Columns” sur l’asset management et les produits bancaires

La FSMA a publié une première édition de ses Congress Columns, des documents informatifs destinés aux professionnels. Cette première édition traite des évolutions récentes observées en matière de contrôle dans les secteurs de l’asset management et des produits bancaires d’épargne et d’investissement.

Photo by Isuru Ranasinha

Waren ondernemingen in de Congo-Vrijstaat een goede belegging?

De Congo-Vrijstaat was een staat die tussen 1885 en 1908 werd bestuurd door koning Leopold II van België. Een exploderende wereldwijde vraag naar rubber in de laatste jaren van de 19e eeuw maakte het tot een zeer winstgevende onderneming voor koning Leopold. Belgische bedrijven speelden een cruciale rol in de uitbuiting van de Congo-Vrijstaat.

Photo by Caleb Woods

BFF Prize for Best Master’s Thesis 2024: And the Winner Is…

For the third consecutive year, the Belgian Financial Forum has awarded a prize for the best master’s thesis on financial, monetary, and economic topics. And the winner is…

Photo by Precondo CA

Belgische woningmarkt herleeft na afkoeling maar vooruitzicht blijft matig

De afkoeling op de Belgische woningmarkt sinds najaar 2022 verliep ordentelijk zonder (sterke) prijsdaling. Zij was milder dan die in de hele EU en stak schril af tegen de correcties in sommige landen. Niettemin viel de koop- en bouwactiviteit ook in België behoorlijk terug. Intussen trekt de prijsdynamiek weer wat aan en verbetert de woningvraag langzaam.

Photo by Tierra Mallorca

Impact van de Vlaamse energetische renovatieverplichting op de huizenprijzen

Dit artikel analyseert de impact van de Vlaamse energetische renovatieverplichting op de huizenprijzen. Terwijl energie-efficiëntie een zeer belangrijke prijsdeterminant is geworden in zowel het Vlaams als het Waals Gewest, heeft de invoering van de Vlaamse renovatieverplichting slechts een beperkte negatieve invloed gehad op de prijzen van woningen in Vlaanderen met een energielabel E of F.

Photo by Jakub Żerdzicki

Is wonen echt onbetaalbaar? En wat kunnen we eraan doen?

Dat wonen niet meer betaalbaar is, lijkt zo stilaan gemeengoed geworden. Maar is wonen echt niet meer betaalbaar? In deze bijdrage willen we de discussie over de betaalbaarheid van wonen objectiveren, vertrekkend van een wetenschappelijk onderbouwde definitie.

Photo by Kostiantyn Li

Initiatieven voor betaalbaar wonen – Gemeente Knokke-Heist

Knokke-Heist staat bekend als een van de duurste woongebieden in België. Daarom besloot de lokale overheid in 2020 om nieuwe initiatieven te verkennen om betaalbare huisvesting mogelijk te maken, vooral voor jonge gezinnen. Vier jaar later beginnen de resultaten (langzaam) zichtbaar te worden.

Photo by Karan Bhatia

Is er nog toekomst voor de Europese industrie?

Is er nog een toekomst voor de Europese industrie? De voorbije jaren regende het doemverhalen over de Europese maakindustrie. Het aandeel van de industrie in termen van toegevoegde waarde en werkgelegenheid blijft verder dalen. Is dat negatieve sentiment terecht of overdreven?

Photo by Joachim Schnürle

De uitdaging van de inflatie

De inflatie-opstoot van 2021 werd veroorzaakt door een combinatie van koopkrachttoename na de pandemie, plotse stijgingen van gasprijzen en grote toeleveringsproblemen.

Photo by Christian Lue

Wat is de impact van het nieuwe Europese begrotingskader op de Belgische overheidsfinanciën?

In 2024 is een nieuw Europees begrotingskader van kracht geworden. Het vervangt de oude begrotingsregels, die te complex werden geacht en onvoldoende werden nageleefd. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van dit nieuwe kader?

Want to receive RBF digital ?