Belgische verzekeringssector heeft te maken met “Protection Gap” voor dekking van natuurrampen
The Belgian insurance sector faces a "Protection Gap" in covering natural disasters, with insurers unable to bear cumulative risks alone. Therefor the insurance sector pleads for an urgent collaboration between insurers and regional, federal, and European governments to maintain adequate compensation for citizens.
The July 2021 Vesder Valley floods highlighted the insufficiency of current legal frameworks.
Finally, it is crucial to invest in infrastructure and intervention plans to mitigate the impact of future disasters.
Tijdens het debat omtrent het macroprudentieel beleid, georganiseerd door de Nationale Bank van België (NBB), benadrukte Hilde Vernaillen de boodschap dat de Belgische verzekeringssector te maken heeft met een “Protection Gap” inzake de dekking van natuurrampen.
Natuurrampen worden in de sector “cumulrisico’s” genoemd, dit betekent dat door de “cumul” van het aantal risico’s het onmogelijk is om dit alleen te dragen als verzekeraars. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat verzekeraars het risico lopen om over kop te gaan en bijgevolg dus niet meer aan hun cruciale rol, het beschermen van hun klanten, te kunnen voldoen.
Daarom is er een dringende nood aan een duidelijke overeenkomst tussen de verzekeringssector én de overheden op de verschillende niveaus, zowel op regionaal, op federaal als op Europees vlak. Zodat (Belgische) burgers niet langer het risico lopen om niet vergoed te worden na een grote natuurramp, zoals die van juli 2021 in de Vesdervallei. De verzekeringssector heeft destijds een tussenkomst geboden boven haar wettelijk plafond omdat er de limieten in het wettelijk kader onvoldoende waren.
Daarnaast is het belangrijk om te investeren in infrastructuren en uitgewerkte interventieplannen die de impact van dit soort rampen drastisch kan doen verminderen. Want het is zeker dat er in de toekomst nog rampen zullen volgen, de vraag is enkel wanneer.