De Amerikaanse verkiezingen en de economische weerslag hiervan op België
Het Financieel Forum Oost-Vlaanderen nodigt u uit op een voordracht over de Amerikaanse verkiezingen en de economische weerslag op België met Bart Kerremans, hoogleraar internationale relaties en Amerikaanse politiek aan het Instituut voor Internationaal en Europees Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en Kristel Buysse, econome van de Nationale Bank van België.
Deel 1 door Bart Kerremans: Wie heeft gewonnen? Een analyse van de uitslag van een uitzonderlijke Amerikaanse presidentsverkiezing
Met een mislukte aanslag op Donald Trump, de terugtrekking van President Joe Biden uit de verkiezingen en de kandidatuur van Kamala Harris op enkele dagen tijd, werd de hele presidentsverkiezingstrijd van 2024 overhoopgehaald. Van een zekere Republikeinse overwinning ging het snel naar een open race en ongebreideld optimisme bij de Democraten. Maar wat heeft het opgeleverd? Wie is als winnaar uit de bus gekomen en vooral waarom? Met het antwoord hierop krijgen we een beter beeld op de parameters waarmee de nieuw verkozen president de volgende vier jaar aan de slag moet.
Deel 2 door Kristel Buysse: Een nieuwe Amerikaanse President: Welke implicaties voor de Belgische economie?
De recente geschiedenis leert ons dat het Amerikaans economisch beleid wereldwijde gevolgen heeft. Zowel het presidentschap van Donald Trump (2017-2020) als dat van Joe Biden (2021-2024) lag immers aan de grondslag van belangrijke economische wetgevingen, met name drastische belastingverminderingen onder Trump, protectionistische handelsmaatregelen, vooral met betrekking tot China, ingevoerd door Trump en verdergezet door Biden, en het uitrollen van een krachtig industrieel beleid onder Biden. Deze initiatieven beïnvloedden niet enkel het beleid in andere landen, maar hadden ook een bredere impact op de internationale handel en de geopolitiek. Voor een kleine, open economie zoals België zijn de ontwikkelingen in de VS van uiterst belang. Zeker omdat België sterke handels- en investeringsrelaties aanhoudt met de VS.
De economische programma’s van presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump vertonen enkele gelijkenissen, maar vooral veel tegenstellingen op het vlak van handelsprotectionisme, migratie, internationale samenwerking en de onafhankelijkheid van instellingen zoals de Federal Reserve. De Amerikanen kiezen op 5 november voor continuïteit (Harris) of een meer radicaal beleid (Trump) waarbij wellicht de economische onzekerheid zou toenemen. De presentatie zal ingaan op het programma van de verkiezingsoverwinnaar en daarbij enkele mogelijke implicaties voor de Belgische economie toelichten.
Gelieve tijdig een mailtje te sturen indien u alsnog niet in staat bent om het event bij te wonen Dit helpt ons bij een efficiënte organisatie en het voorkomen van voedselverspilling.
Leden Financieel Forum Oost-Vlaanderen:
Het is mogelijk dat er tijdens het evenement sfeerbeelden en/of foto’s worden genomen ter illustratie en ondersteuning van de activiteiten en missie van het Belgisch Financieel Forum. Deze kunnen worden gepubliceerd via diverse mediakanalen. Daarbij streven wij ernaar om die beelden en foto’s zo algemeen mogelijk te houden en geen gerichte beelden of foto’s te gebruiken, tenzij wij hiervoor uw toestemming hebben verkregen.
- HOGENT campus Schoonmeersen, gebouw C, auditorium C1.155 (via de hoofdingang van gebouw C)
- Valentin Vaerwyckweg 1
Gent
BE
L'inscription n'est plus possible.
L'événement est terminé.